ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ θεραπείας ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣτήριξη στο πένθος από ειδικούς ψυχολόγουςΚέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και θεραπείας δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη με δραστηριότητες στο χώρο της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας, στα πλαίσια της οπαίας εντάσσεται η λειτουργία ομάδας στήριξης στο πένθος και στην απώλεια από ειδικούς ψυχολόγους
.Υπεύθυνος του κέντρου, που αποτελεί παράρτημα του εργαστηρίου ψυχοκοινωνικών μελετών με έδρα την Αθήνα, είναι ο ψυχοθεραπευτής, Βασίλης Μπλίτσας, που κατάγεται από τον Έβρο. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι μόλις το τρίτο που δημιουργείται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αναζητούν βοήθεια σε μία δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Η ομάδα στήριξης στο πένθος και στην απώλεια, που έχει ήδη ξεκινήσει, απευθύνεται σε ανθρώπους που βιώνουν τον θάνατο αγαπημένου προσώπου, είτε κάποια συμβολική απώλεια που μπορεί να προκύψει από κάποια αλλαγή ή κάποιο τραυματικό γεγονός. Μία αφίσα που έχει αναρτήσει το κέντρο στο νοσοκομείο Κομοτηνής, που ενημερώνει για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδος, αποτέλεσε την αφορμή για μία συζήτηση με τον κ. Μπλίτσα, που έχει σπουδάσει ψυχολογία σε πανεπιστήμιο των Παρισίων, έχει κάνει μεταπτυχιακά στην συμβουλευτική και στην ψυχοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Srathclyde της Σκωτίας και έχει εκπαιδευτεί για 5 χρόνια στην προσωποκεντρική προσέγγιση ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής.
Δημιουργήθηκε μία ομάδα στήριξης στο πέν8oς και στην απώλεια, στην Αλεξανδρούπολη, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Να μας εξηγήσετε γιατι ακριβώς πρόκειται και ποιος είναι ο στόχος της ομάδας.
-Πρόκειται για το εργαστήριο ψυχοκοινωνικών μελετών, που δραστηριοποιείται στο χώρο της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας εδώ και κάποια χρόνια στην Αθήνα. Πρόσφατα όμως άνοιξε παράρτημα του εργαστηρίου στην Αλεξανδρούπολη και σ' αυτά τα πλαίσια μια από τις δραστηριότητες του εργαστηρίου είναι και η ομάδα στήριξης στο πένθος και στην απώλεια, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν βέβαια και άλλες δραστηριότητες που όλες είναι σχετικές με την συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία. Η συγκεκριμένη ομάδα απευθύνεται σε ανθρώπους που βιώνουν απώλεια, αρρώστια ή θάνατο, Όσον αφορά την απώλεια αφενός μπορεί να πρόκειται για απώλεια σε φυσικό πρόσωπο, κάποιο συγγενικό, αγαπημένο πρόσωπο, είτε να πρόκειται για συμβολική απώλεια, που αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια των παιδικών χρόνων, απώλεια της εφηβείας, απώλεια μετά από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια, είτε και ακόμη κι άλλου είδους απώλειας όπως είναι μετακομίσεις, αλλαγές. Αυτό αφορά κυρίως νεαρότερα άτομα, και μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες αλυσιδωτές εσωτερικές αντιδράσεις, όπου αν δεν υπάρξει η κατάλληλη στήριξη μπορεί να έχουμε φαινόμενα κατάθλιψης, απελπισίας κλπ.
Ποιοι είναι οι μέθοδοι που ακολουθείτε για να στηρίξετε κάποιον πού θα Προσεγγίσει την ομάδα;
-Όταν κάποιος προσεγγίσει την ομάδα, υπάρχει καταρχάς μια προσωπική συνάντηση σε ατομικό επίπεδο μαζί μας, με κάποιον ψυχολόγο, εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή, που έχει ασχοληθεί μ' αυτά τα θέματα. Εγώ προσωπικά είμαι εκπαιδευμένος και συγκεκριμένα στην προσωποκεντρική προσέγγιση, ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής και έχω ανάλογη εμπειρία σχετική με στήριξη σε ανθρώπους που βιώνουν απώλεια και nένθος ή που βιώνουν κάποια ασθένεια που ενδεχομένως να τους οδηγήσει και στον θάνατο.
Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης, λειτουργεί στα πλαίσια Kάποιας έρευνας που κάνει το εργαστήριο ψυχοκοινωνικών μελετών;
-Όχι δεν αποτελεί ερευνητικό κομμάτι του εργαστηρίου, αν και υπάρχει κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη ομάδα αναφέρεται σ' αυτό ακριβώς που γράφει και η ανακοίνωση, στην στήριξη αυτών των ανθρώπων που βιώνουν απώλεια ή πένθος.
Μπορούν άνθρωποι κάθε ηλικίας να Προσεγγίσουν την ομάδα;
-Μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας άνθρωποι, οποιουδήποτε κοινωνικού, οικονομικού επιπέδου, που για κάποιους λόγους στη ζωή τους, αφού βίωσαν ή βιώνουν αυτή την στιγμή, απώλεια, αρρώστια ή θάνατο και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο ή απελπισία, αποφασίζουν να προσεγγίσουν την ομάδα και ζητάνε βοήθεια σε ατομικό επίπεδο. Έχει φανεί βέβαια από την εμπειρία μας ότι όταν αρχίζει να δουλεύει όλο αυτό σε ομαδικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα για πολύ ευρύτερη και ολοκληρωμένη στήριξη σ' αυτό το θέμα.
Πιστεύετε ότι στην ελληνική κουλτούρα μπορούν ανάλογες ομάδες να γίνουν αποδεκτές, Γιατί σε κάποιο βαθμό είναι παρεξηγήσιμο όταν θα πει κάποιος ότι «θα πάω να με στηρίξει ψυχολόγος» .
-Σαφώς, όμως σιγά - σιγά τουλάχιστον από την εμπειρία μου και η αίσθηση που εισπράττω και από τους ανθρώπους που με προσεγγίζουν, είναι ότι αυτή η νοοτροπία αν και υπάρχει αρκετά ισχυρή ακόμη, αλλάζει και πλέον όλο και με λιγότερο φόβο κάποιος προσεγγίζει κάποιον ειδικό, κάποιον ψυχολόγο ώστε να λάβει βοήθεια σ' αυτό που αντιμετωπίζει. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας ανεξαρτήτως μορφωτικού, ή άλλου επιπέδου, ή ηλικίας κάποιες στιγμές νοιώθουμε μπερδεμένοι, νοιώθουμε προβληματισμένοι, νοιώθουμε σε αδιέξοδο, ακόμα και απελπισία κάποιες φορές. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι πολύ κρίσιμες για τον κάθε άνθρωπο, όταν λοιπόν βρει το κουράγιο και ζητήσει βοήθεια, μπορεί αυτή η κίνηση που θα κάνει να είναι ουσιαστικά τα σημαντικότερο πράγμα που θα έχει κάνει στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του,
Υπήρξαν κρούσεις από την περιφέρεια για την ανάγκη δημιουργίας της ομάδας ή το κέντρο θέλησε να κάνει και μια έξοδα προς μικρότερες πόλεις;
-Το κέντρο βασικά όπως σας είπα δραστηριοποιείται στην Αθήνα εδώ και χρόνια σ' αυτό το επίπεδα και στο επίπεδο των ομάδων στήριξης στο πένθος και την απώλεια. Με αφορμή το γεγονός ότι κατάγομαι από τον Έβρο, αποφάσισα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει η αντίστοιχη στήριξη που δίνεται εδώ στην Αθήνα, εδώ και χρόνια και στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, στην Θράκη συγκεκριμένα. Οπότε και κάναμε την κίνηση και ανοίξαμε το κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και θεραπείας στην Αλεξανδρούπολη που είναι το παράρτημα του εργαστηρίου ψυχοκοινωνικών μελετών της Αθήνας.
Υπάρχουν ανάλογο παραρτήματα σε άλλες περιοχές της χώρας;
-Στην Αθήνα υπάρχουν δύο και το κέντρο της Αλεξανδρούπολης είναι το τρίτο, ενώ σύντομα ανοίγει και στην Κρήτη.
Μέχρι στιγμής πόσα άτομα σας έχουν Προσεγγίσει το κέντρα της Αλεξανδρούπολης;
-Για καθαρά θεραπευτικό σκοπό, για να ζητήσουν δηλαδή βοήθεια αλλά και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οι οποίες είναι κάποιες ημερίδες και κάποια βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται είτε στο ευρύ κοινό, είτε σε εξειδικευμένους ανθρώπους, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και επαγγελματίες, είτε φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών, έχουν προσεγγίσει το κέντρο συνολικά 100 άτομα.
Η στήριξη μπορεί να δοθεί από εσάς πηγαίνοντας στον χώρο του ανθρώπου που χρειάζεται την βοήθειά σας σ' ένα νοσοκομείο ή ακόμα και σε μια κηδεία;
-Αυτό γίνεται στην πορεία. Όμως ως επί το πλείστον εμείς αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η στήριξη στην διαδικασία, της διεργασίας της ομάδας, είτε σε ατομική επίπεδο είτε σε ομαδικό. Από εκεί και περά όταν κάποιο μέλος της ομάδας έχει παράλληλα και κάποιο θέμα, μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο για κάποιο διάστημα, μπορεί να υπάρξουν επισκέψεις αντίστοιχα και στήριξης επί τόπου, αν και εφόσον δεν μπορεί να προσέλθει στο κέντρο.
Είναι οικονομικά εφικτό να εvταxθούν στην ομάδα άνθρωποι κάθε οικονομικής κατάστασης
-Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πολύ συχνά πολύς κόσμος θέτει ως απαγορευτικό. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι και λίγο μύθος, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μάς στην σημερινή εποχή οι περισσότερες από τις ανάγκες μας είναι πλασματικές και κατασκευασμένες. Το να βγω μια φορά την εβδομάδα - για παράδειγμα - για ένα ποτό με το να συμμετάσχω σε μια βιωματική ομάδα, σε μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης, ή σε μια ομάδα στήριξης στο πένθος και στην απώλεια στην οποία αναφερόμαστε και το κόστος είναι συνήθως πολύ μικρότερο.
Τι άλλες ομάδες λειτουργούν στο κέντρο της Aλεξανδρoύπoληc;
-Λειτουργούν ομάδες συνάντησης, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, οι οποίες τώρα είναι υπό διαμόρφωση, γιατί πρόσφατα άνοιξε το εργαστήριο ψυχοκοινωνικών μελετών στην Αλεξανδρούπολη, είναι πολύ φρέσκο. Οποιαδήποτε επαφή με το κέντρο της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην Δικαστηρίων 47, γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως και ειδικού ραντεβού.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Εφημερίδα Χρόνος Xronos.gr Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 2531031302