Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Ε.Ψ.Μ λειτουργεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
Οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν μεμονωμένα και να λάβουν βοήθεια για δυσκολίες που αφορούν τα παιδιά ή και τους ίδιους.
Συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού που διαταράσσουν την ψυχική υγεία των παιδιών . Εξειδικευμένη βοήθεια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, ασφάλειας και εμπιστοσύνης οι γονείς μπορούν, σε μικρές ομάδες, να μάθουν πως να είναι ουσιαστικά βοηθητικοί στην προσωπική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους.
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
«Είμαι ο γονιός που του αξίζει;»
- • Το Εργαστήρι Ψυχοκοινωνικών Μελετών ανακοινώνει την λειτουργία Προγράμματος βιωματικής εκπαίδευσης γονέων και προετοιμασίας υποψηφίων γονέων, στα πλαίσια ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της οικογένειας.
- Το Πρόγραμμα θα βοηθήσει να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό σας γονέας.
- Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.
- Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.
- Η οικογενειακή σας ζωή θα γίνει πιο ικανοποιητική γιατί θα ανατρέφετε παιδιά χαρούμενα, υπεύθυνα και ικανά να αγαπήσουν.
- Τα μέλη της οικογενείας σας θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου.
- Και το πιο σημαντικό: θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.
- • Απευθύνεται: Σε όλους όσους νοιάζονται πραγματικά για το πώς να γίνουν «καλλίτεροι» γονείς
Διάρκια: 3 μήνες (24 ώρες)
Έναρξη: 10 Οκτώβριου 2016 ώρα 19:00 - 21:00
Κόστος: 150 ευρώ ανά τρίμηνη περίοδο ή 250 ευρώ για 2 γονείς ή με παράλληλη δημιουργική απασχόλιση παιδιού*
*Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% όπου ισχύει
Για εγγραφές καλέστε στα τηλ.: 25510-83 782, 69 38 96 84 74
Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη για την ανάπτυξη του ανθρώπου . Συχνά όμως παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα όπως : Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αναπτυξιακά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, ενούρηση-Ενκόπριση , προβλήματα συναισθηματικά , συμπεριφοράς και προσαρμογής, ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία, κλπ
Μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγκαιρη εξειδικευμένη παρέμβαση.
Στο Ε.Ψ.Μ. εφαρμόζουμε την παγκοσμίου φήμης θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά play therapy
Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών και η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια φυσική τάση των παιδιών να εξωτερικεύουν μέσω παιχνιδιού τις αντιδράσεις τους σε καταστάσεις ζωής. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους και να βρούν λύσεις σε προβλήματα. Τα παιχνίδια σε ένα δωμάτιο θεραπείας μέσω παιχνιδιού περιλαμβάνουν κούκλες, μινιατούρες, υλικό δημιουργικής έκφρασης και αμμοδόχους. Όλα τα παιχνίδια είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργική και συναισθηματική έκφραση των παιδιών. Ο ρόλος του θεραπευτή μέσω παιχνιδιού είναι να δημιουργήσει περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή στο να εκφράσουν μέσω παιχνιδιού αυτά που τα απασχολούν. Έτσι ο θεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει το παιχνίδι των παιδιών και να διευκολύνει τους γονείς στο να σχεδιάσουν τρόπους να λύνουν προβλήματα.
Στο Ε.Ψ.Μ εφαρμόζουμε την παγκοσμίου φήμης θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά μέσου παιχνιδιού.
Τι είναι η θεραπεία μέσω παιχνιδιού (Play Therapy);
Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών και η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια φυσική τάση του παιδιού να εξωτερικεύει μέσω παιχνιδιού τις αντιδράσεις του σε καταστάσεις ζωής. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους και να βρούν λύσεις σε προβλήματα. Τα παιχνίδια σε ένα δωμάτιο θεραπείας μέσω παιχνιδιού περιλαμβάνουν κούκλες, μινιατούρες, υλικό δημιουργικής έκφρασης και αμμοδόχους. Όλα τα παιχνίδια είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργική και συναισθηματική έκφραση των παιδιών. Ο ρόλος του θεραπευτή μέσω παιχνιδιού είναι να δημιουργήσει περιβάλλον όπου ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές στο να εκφράσει μέσω παιχνιδιού αυτά που το απασχολούν. Έτσι ο θεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει το παιχνίδι του παιδιού και να διευκολύνει τους γονείς στο να σχεδιάσουν τρόπους να λύνουν προβλήματα.
Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία της θεραπείας μέσω παιχνιδιού;
Η αποτελεσματική δουλειά με ένα παιδί εξαρτάται από την υποστήριξη και τη συμμετοχή των γονιών. Συνεδρίες μόνο για γονείς πραγματοποιούνται περιοδικά ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος της θεραπείας. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να προτείνει πως και πότε να συμμετέχουν κάποια ή όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία.
Τι να πείτε στο παιδί σας όταν το φέρετε για θεραπεία μέσω παιχνιδιού;
Πρόκειται να πάμε σε ένα θεραπευτή μέσω παιχνιδιού που λέγεται Βασίλης. Αυτός θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα συναισθήματά σου καθώς θα ζωγραφίζεις, θα σχεδιάζεις, θα παίζετε, και θα λέτε ιστορίες. Οι συναντήσεις σου με το Βασίλη θα διαρκούν περίπου μία ώρα και θα γίνονται την ίδια μέρα και ώρα, στο ίδιο μέρος κάθε βδομάδα. Μερικές φορές ο Βασίλης θα χρειάζεται να συζητάει με τους γονείς σου σχετικά με το πώς τα πάς. Ο Βασίλης δεν πρόκειται να σε βάλει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις. Θα μπορείς να επιλέγεις τι θέλεις να κάνεις και πότε θέλεις να πεις κάτι.
Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται το play therapy;
Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη για την ανάπτυξη του ανθρώπου . Συχνά όμως παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα όπως : Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, φοβίες, άγχος, πένθος, κατάθλιψη, αναπτυξιακά προβλήματα, αυτισμός, διαταραχές ύπνου, ενούρηση-Ενκόπριση , προβλήματα συναισθηματικά , συμπεριφοράς και προσαρμογής, ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία, κλπ
Μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγκαιρη εξειδικευμένη παρέμβαση.
Γιατί και για ποιόν;
Η προσωποκεντρική Play Therapy μπορεί να βοηθήσει παιδιά από 4 -12/13 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και διαταραχές συναισθηματικής, μαθησιακής-γνωσιακής ή κοινωνικής φύσεως και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:* άγχος, υπερευαισθησία, φόβους και φοβίες
* παρατεταμένη θλιμμένη διάθεση, κατάθλιψη
* διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, ενούρηση
* έλλειψη προσοχής ή αδυναμία συγκέντρωσης
* υπερκινητικότητα
* μαθησιακές δυσκολίες
* σωματικές ενοχλήσεις χωρίς διαπιστωμένη οργανική αιτία όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες
* εναντιωματική ή αντικοινωνική συμπεριφορά όπως απειθαρχία, επιθετικότητα, πολλά ψέματα, μικροκλοπές
* υπερβολική συστολή, εσωστρέφεια, απομόνωση
* παιδική παχυσαρκία ή ανορεξία
Μπορεί επίσης να παράσχει άμεση ανακούφιση, στήριξη και βοήθεια σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις τα ίδια ή στο περιβάλλον τους όπως:* διαζύγιο των γονιών
* απώλεια αγαπημένου προσώπου
* χρόνια ασθένεια του παιδιού ή αγαπημένου προσώπου
* ψυχική ασθένεια προσώπου στο στενό οικογενειακό περιβάλλον
* κινητικά προβλήματα, αναπηρίες
* τραυματικά βιώματα όπως σοβαρά ατυχήματα, κακοποίηση
Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, η οποία διαρκεί μέχρι το 20ό έτος της ηλικίας τους περίπου, ολοκληρώνεται σε διαδοχικές φάσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αρκετά παιδιά και έφηβοι να εμφανίζουν κατά καιρούς κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει «σοβαρό» πρόβλημα. Το «σύμπτωμα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξαφανίζεται μετά από ένα διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών.Αν όμως ένα σύμπτωμα, μία κακή συναισθηματική κατάσταση, επιμένει ή επαναλαμβάνεται σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6-9 μηνών, όταν παρουσιάζονται πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα, όταν πολλά διαφορετικά πρόσωπα (π.χ. δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς) έχουν την ίδια εντύπωση, τότε πρέπει να αναζητηθεί εξειδικευμένη βοήθεια, ώστε να πάψει το παιδί να ταλαιπωρείται, να στιγματίζεται στο σχολείο ή να περιθωριοποιείται στην ομάδα των συνομηλίκων του και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση ή μονιμοποίηση του προβλήματος.
Η κατάλληλη ψυχολογική στήριξη του παιδιού καθώς και η παράλληλη συμβουλευτική στήριξη των γονιών του μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά το ίδιο το παιδί καθώς και την οικογένεια του.